Валутни курсове

Хороскоп

петък, 4 май 2012 г.

Борисов оцеля, правителството няма да подава оставка


Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ, че с приемането на закона за незаконно придобитото имущество са оставили правителството на власт.

Неотдавна самият той обяви, че ще подаде оставка, ако законът не бъде приет.

Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт, защото ние си бяхме донесли оставката,  ако не гласувате закона. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна веднага след окончателното приемане на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Депутатите приеха на второ четене Закона за отнемане на незаконно придобито имущество в 22,30 часа снощи. Това стана след разгорещени обсъждания в парламента на пет пленарни заседания и след трикратно удължаване на работното време.

Борисов благодари на всички, които подкрепиха текстовете от закона, като изрично посочи РЗС, Синята коалиция и независимите депутати. Премиерът благодари и на опозицията. Видяхте, че по много от текстовете конструктивно бяха приети забележките ви, обърна се той към народните представители от опозицията.

По думите му смисълът на парламента е да има дебати и различни  мнения и накрая да се приеме това, което е важно за народа и за евроатлантическите партньори. Според него реакциите на евроатлантическите посланици ще бъдат изключително положителни.

По-късно пред журналисти в парламента Борисов заяви, че това е един много добър закон. Ако има нещо, което да се уточнява по него, има бъдещи поколения, нека да го правят, каза премиерът.

Борисов определи закона като много лош за незаконно забогателите. „Да, тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 години хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват: „В края на краищата откъде тези пари?” Този закон се надявам да урегулира този процес ”, каза Борисов.

По думите на премиера твърденията на опозицията, че законът ще засегне обикновените хора, са абсолютна инсинуация. „Тройната коалиция си прие закон, който да амнистира всички техни престъпления и Брюксел им каза, че това е голяма глупост, което са направили. Но те си го приеха и той важеше до идването на нашето правителство на власт. Ние приемаме закон, който важи за нас”, заяви премиерът Борисов.

Всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот, ще му бъде отнет – това иска народът и това сме приели, подчерта той. „Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други след това трети – всички сме подвластни на този закон”, допълни той.
Законът за конфискация на незаконно придобитото имущество предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

На практика обаче процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са: тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, укриване на данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето пък ще започва само при повдигане на обвинение. Самата проверка ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар