Валутни курсове

Хороскоп

събота, 7 април 2012 г.

Преглед на печата на 7 април 2012 година


"Бонусите на гърците са абсурд, но чакам да ги изхарчат у нас", коментира в интервю за в. "24 часа" Тотю Младенов великденските бонуси в южната ни съседка. Министърът на труда и социалната политика посочва, че 500 фирми създават проблеми със заплати и осигуровки в момента. В последните 2 г. под натиска на инспекцията по труда 167 млн. забавени заплати бяха издължени на работниците от други предприятия. Ако забавянето не се компенсира, те трябва да обявят несъстоятелност и агонията приключва, смята Младенов. "Справедливо е работниците да си получат заработеното. Синдикатите ме подкрепят, но бизнесът дава сериозен отпор. Банките също, защото се опасяват, че те няма да си получат вземанията. Сега ипотеките са на първо място, а заплатите на 4-о в реда на вземанията. Затова и за работниците парите не стигат", посочва Младенов.

"Нова цена на тока на 3 месеца", предлага изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. В интервю за "Труд" той обяснява, че така поскъпването ще е плавно, а не с толкова голям процент от 1 юли. Според него по принцип системата е сбъркана. Имаме евтин ток за бита, а скъп за индустрията. Навсякъде в Европа е точно обратното, защото доставката на ток за бита трябва да се смята за лукс. Докато индустрията трябва да плаща по-евтина електроенергия, за да е конкурентноспособна продукцията. Тогава производството ще е по-голямо, хората ще работят и печелят и ще могат да си позволят да плащат тези цени на тока. Сметките ни за ток може да са по-малки, ако не трябваше да компенсират и дълговете на големи индустриални предприятия като държавното ВМЗ-Сопот, частните ГОРУБСО-Мадан, ОЦК-Кърджали, "Полимери" и др.

Роднини на жертвите от кораба "Илинден" съдят за милиони застрахователя "Лойд". Почти 3 години след трагичния инцидент, при който във водите на Охридското езеро се удавиха 15 български туристи, близките им ще заведат искове за обезщетения от милиони левове срещу компанията "Германише Лойд", издала сертификат за техническа изправност на кораба "Илинден" . Това съобщи защитникът на част от семействата адвокат Владимир Владимиров пред "Сега". Искът ще е за 7-цифрена сума. "Не може такава компания да проявява подобна безотговорност", бе категоричен той. Юристът обясни, че заедно с близките са събрали почти всички документи и исковете ще бъдат предявени съвсем скоро. Делото може да бъде заведено в Германия, България или Македония. Отделно ще бъдат заведени и граждански искове срещу македонското транспортно министерство, Капитанията, капитана на кораба "Илинден" Сотир Филевски и Бранко Баич, който е издал документа за техническата годност на плавателния съд.

"Битката за службите" е водещо заглавие в "Капитал". През последните 20 години борбата винаги е била за това политиците ли да използват службите или обратното. Сега моментът е удобен за приемане на устройствени закони на секретните служби. Има изработена и приета една сравнително добра Стратегия за национална сигурност, съществува и добра политическа конфигурация правителство, президент и парламент да са от едно мнозинство. За пръв път от 20 години насам има и разбирателство, което доскоро беше невъзможно, защото винаги имаше политици, които искаха да имат възможности за манипулации чрез тайните служби. Просто трябва да се побърза, преди да дойде предизборният цикъл, защото тогава може някой пак да използва службите политически. Големият въпрос е кой ще координира работата на разузнавателната общност. Засега той няма отговор.

До приемането на закона ще продължи да се води задкулисна битка. Както почти винаги досега, тя се случва на два фронта. От една страна, различни групи се борят за контрол над службите, от друга, се правят плахи опити работата им да се контролира от този, който трябва - данъкоплатците. Изходът от тези битки ще е показателен за това дали политиците са направили голямата цивилизационна крачка, която отделя миналото от бъдещето.

НДСВ е отворено за Кунева и ГЕРБ, казва в интервю за "Труд" лидерката на партията Христина Христова. Раздялата с Меглена Кунева беше очаквана, отбелязва тя. "НДСВ направи каквото можа за нея на президентските избори. От НДСВ тя получи около 130 000 от всички 470 000 гласа, дадени за нея. Хората очакваха да им се върне жестът, но това не се случи. Вече е ясно, че пътищата на НДСВ и Кунева се разделят. Нашето намерение е да работим не по пътя на противопоставянето, а на сътрудничеството. През последните месеци НДСВ проявява активност за комуникация с партии от център-дясното пространство. Имаме добри взаимоотношения със СДС, ВМРО-НИЕ, Обединените земеделци, ЗНС, ЕНП и др. Когато има принципна база на основата на ценности и политики и противоречието може да се сложи настрана - защо да не работим и с ГЕРБ", е позицията на Христова.

СДС самостоятелно има по-добри шансове за изборите, отколкото в "Синята коалиция", пише "24 часа". Мнението е на шефа на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, изразено в дебат със социолога от "Галъп" Първан Симеонов. В последното проучване на ЦАМ за "Синята коалиция" гласуват толкова, колкото и за СДС преди - 2,5% от българите. Преизчислен върху броя на гласуващите, резултатът е 3,5%. "Това означава, че при подходяща кампания и политика сините може да се окажат и над 4-процентната бариера на изборите през 2013 г.", коментира Павлов. Двамата със Симеонов са единодушни, че следващият парламент ще е коалиционен. По думите на Симеонов под стабилните резултати за партиите в момента текат доста сериозни процеси.

"Допуснах в листите за народни представители да влезе синът на жена ми Димитър Стоянов, а след това го направих и евродепутат. И именно това вкарва в медийното пространство заблудата, че има отношения между личното и обществено-политическото начало. На практика обаче това не може да разколебае хората, защото те са тръгнали след мен заради идеите ми. И знаят, че всичко съм правил в името на идеята "Атака", заявява в интервю за "Новинар" лидерът на партията Волен Сидеров. "Не мога да приема един националист (Димитър Стоянов, б.р.), кацнал сега, да се опитва да заличи всичко направено от мен дотук. В крайна сметка преди мен и "Атака" нито една националистическа формация не беше пробила самостоятелно в парламента. Затова "Атака" е един фундамент. А амбицията на ГЕРБ е да затрие тази кауза и да си останат с БСП в парламента и да си подават топката заедно с ДПС и разни брокерски партии. Това е много опасно, защото ще липсва и критичният, и регулиращ глас на национализма. Всичко останало са разни лични сметки, които аз съм ги надмогнал", казва Сидеров.

2012 г. - усещането за бягство е като в най-тежките години на прехода, коментира "Сега". Световната криза създаде усещането, че светът е голям и спасение не дебне отникъде. Но само в думите на управляващите политици. Реалността е друга. През 2009 г. тогавашният социален министър Емилия Масларова ни внушаваше, че България е "остров на стабилността" и емиграцията се връща по родните места от гурбет в чужбина. През 2010 г. ГЕРБ пое "вахтата" за създаване на препитания и обещания.

Стратегиите и концепциите, които никой не чете, бяха сменени от цветистия език на Бойко Борисов. Той ту "много обичаше българите", ту наставляваше младите от тях "да станат овчари" и "садят картофи". Но нито овчарлъкът прогресира, нито спря потокът на търсещите щастие в чужбина българи. И пак добре, защото светът е отворен и с всичките си недостатъци компенсира чувството за безнадеждност в самата България.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар