Валутни курсове

Хороскоп

събота, 10 март 2012 г.

Пенсиите щели да намаляват трайно


"НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно", пише в днешния си брой "Сега".

Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Сега брутният коефициент на заместване е 46,5%, но през 2020 г. ще падне до 36,7%, изчислява осигурителният експерт Йордан Христосков.

Това е процентът на средната пенсия, която НОИ изплаща за определен период от време спрямо средния осигурителен доход за страната за същия период.

При брутния коефициент от дохода не се приспадат данъци и осигуровки. За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

Социалните експерти залагат на т.нар. втори стълб, който беше въведен с реформата през 2000 г., да компенсира реалното намаление на доходите от пенсии спрямо осигурителния доход в бъдеще.

Кризата обаче показа, че вноските в пенсионните фондове са силно уязвими от трусове във финансовата и икономическата сфера.

Трите кризисни години на практика стопиха почти целия допълнителен доход от инвестициите на парите на хората за втора пенсия, а инфлацията е изяла останалото.



http://dnes.bg

1 коментара

Анонимен

Аз съм човешко същество и имам права и свобода на решенията по рождение, които никой не може да ми отнеме. Дори и самозабравилите се комунисти (с цялата им пасмина от дечица и внучета, плюс поддържаната от тях жалка и антихуманна клика от крайно аморални администратори - соцбюрокрация, която за нищо друго не става, освен майсторски да краде под форма на бонуси във времена на тотална криза и поради това е годна само да търка коридорите на затворите) не могат да си позволяват да ми я отнемат. Като така, трябва да имам право да се откажа да внасям каквито и да било осигуровки, където и да било и никой не е в състояние да ме задължава да ги внасям сега, пък един ден да получа един по-де.ел... Така че, настоявам, осигуровките да станат доброволни, а държавната администрация да си стегне д-то и да измисли такава нормативна уредба, че да ме привлече по желание да си внасям осигуровките, а не да ме задължават. А, да, щях да забравя. Десетилетия наред комунягите ни убеждаваха, че бунтовете не били добро нещо, щяло да стане лошо за народа и пр. и пр. Само че, неотдавна някой в и-нета засегна тази тема в статия: и установи, че правото на бунт и на възстание срещу политическото статукво, което не ме удовлетворява (да не кажа, че направо ме убива - бавно и мъчително) е свещено и неотменимо право на всяко човешко същество, в стремежа му към свобода, с цел да отмахне изродите, дето ни управляват и са се самозабравили, дотолкова, че без да им мигне окото, ще затрият държавата и нацията, дето нито византийци, нито турци можаха да я затрият преди това! Така че, на оръжие братя, да се вдигнем за бъдещето си!

Публикуване на коментар