Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 5 април 2011 г.

Революционни очила връщат зрението



Гръцкият емигрант Елиас Константопулос, живеещ в американския град Бърни, щата Мериленд, започва да недовижда още на 43-годишна възраст. Десет години по-късно ослепява.
Причината е нелечимото състояние, наричано пигментация на ретината. Болестта на практика „неутрализира” фоторецепторите, които помагат на човека да вижда светлината и да идентифицира цветове и детайли, уточнява Daily Mail.

„Когато загубиш зрението си, губиш всичко”, категоричен е Елиас. Но сега за него има надежда, че ще може да види родилия се междувременно негов внук. Емигрантът се включва в тестването на нова технология за възстановяване на зрението, която вече дава резултати.
Устройството Argus II се състои от електроди, които се имплантират в увредените очи и безжична камера, прикачена към специални очила.
С помощта на този уред Елиас вече забелязва проблясъци светлина. Например, когато преминава кола, той може да я проследи, виждайки неясна като форма светлина. Също така може да засича наличието на светли предмети на тъмен фон. Освен това се придвижва свободно, ако в стаята има отворен прозорец или врата, ориентирайки се по светлината.
Веднъж седмично емигрантът ходи на упражнения, които да усъвършенстват „взаимодействието му” с Argus II.
Уредът вече е одобрен за ползване в 16 европейски държави и Съединените щати. Цената му обаче все още е доста висока – 100 хиляди долара. Самата операция по имплантиране на електродите в очите е безболезнена и продължава около 3 часа.

0 коментара

Публикуване на коментар